Nura Sadakat Forumu
Risale-i Nur Meslek ve Meşrebini Muhafaza Adına, Risale-i Nur Eksenli Paylaşım Forumu
Nura Sadakat Forumu
Risale-i Nur Meslek ve Meşrebini Muhafaza Adına, Risale-i Nur Eksenli Paylaşım Forumu
Nura Sadakat Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nura Sadakat Forumu

Risale-i Nur Meslek ve Meşrebini Muhafaza Adına, Risale-i Nur Eksenli Paylaşım Forumu
 
PortalAnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 müzik aletleri çalmak

Aşağa gitmek 
4 posters
YazarMesaj
kiraz88
Yeni Üye
Yeni Üye



Mesaj Sayısı : 4
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 14/02/09

müzik aletleri çalmak Empty
MesajKonu: müzik aletleri çalmak   müzik aletleri çalmak Icon_minitime2009-03-16, 10:45

S.a. Hocam, bağlama vb çalgı aletlerini çalmak uygun mudur? Bunu haram olmayan ortamda öğrenip çalmayı dinimiz nasıl karşılıyor? Allah razı olsun..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
MSG
Moderatör
Moderatör
MSG


Mesaj Sayısı : 167
Kayıt tarihi : 26/01/09

müzik aletleri çalmak Empty
MesajKonu: ÇALGI ÇALMA   müzik aletleri çalmak Icon_minitime2009-03-16, 15:37

ÇALGI ÇALMA

Herhangi bir müzik aleti ile ritimli ses çıkarma.

Kur'ân-ı Kerîm'de çalgı çalmayla ilgili ne lehte ne de aleyhte açık bir hüküm yoktur. Ancak müctehidler bu mevzuda, Kur'ân'ın bazı âyetleriyle peygamber (s.a.s.)'den rivayet edilen bir takım hadislere dayanarak ictihadda bulunmuşlar; neticede farklı farklı hükümler çıkarmışlardır.

"İnsanlar arasında bilgisizce Allah yolundan sapıtmak ve sonra da onunla alay etmek için boş sözleri satın alanlar vardır. İşte alçaltıcı azap onlar içindir." (Lokman, 31/6) âyeti; çengiler, şarkıcılar ve şarkı-türkü söyleme hakkında nazıl olmuştur, (el-Vâhidî, "Esbâbü'n-Nüzûl ", Mısır 1968, 197-198; Ibnü'l-Cevzî, "Telbîsü Iblîs", 257)

Musikî aleyhinde Alimlerin delil olarak gösterdikleri ayetlerden bazıları ise şunlardır ; en-Necm, 53/59, 60, 61; İsrâ, 17/64; el-Enfâl, 8/35; Kasas, 28/55; ve Furkan, 25/72

Nafi' şöyle anlatır: Bir gün Abdullah b. Ömer beni terkisine aldı. Yolda giderken bir çobanın çaldığı kaval sesini işitti. Bu sesi işitir işitmez parmaklarıyla kulaklarını tıkadı ve yoldan uzaklaştı. Bir müddet gittikten sonra bana "Kaval sesi hâlâ geliyor mu?" diye sordu. "Hayır" demem üzerine parmaklarını kulaklarından ayırdı. "Bir kere de Rasûlullah (s.a.s.) ile birlikte bulunuyordum. Böyle bir ses işitmişler ve aynen benim yaptığım gibi yapmışlardı." dedi. (Ebu Davud Edeb, 52).

İmâm-ı A'zam Ebu Hanife'ye göre eğlenmek için çalınan tüm çalgılar haramdır. (el-Merginânî, el-Hidâye, IV, 80)

Ibnü'l Cevzî, İmam Mâlik'in: "Medinelilere hangi mûsikî türü hakkında ruhsat veriyorsun?" diye sorulduğunda "Hiçbir türüne müsaade etmiyorum bunu içimizden fâsık olanlar yapıyor" diye cevap verdiği nakleder. (ibnü'l-Cevzî, a.g.e., 256)

Hanbeliler; ûd, davul ve saz gibi çalgı âletlerini caiz görmezler; bu tür aletlerin çalındığı düğüne gitmenin doğru olmadığına inanırlar. Fakat mücerred musıkıyi, yani güzel sesle terennümü mübah görürler. (el-Fıkhu ala mezâhibi'l-erbaa, II, 44)

Imam Gazâlî, semâın (müzik dinleme) (şehevi ve ulvi olmayanlar hariç) mübah olduğunu zikreder ve sesleri; canlılardan çıkan seslerle, cansızlardan çıkan sesler diye iki kısma ayırır; bunları dinlemenin caiz olduğunu söyler. Ancak içki ile çalınması mûtâd olan çalgıların haram olduğunu ifade eder. (Gazalî, Ihya, Kahire 1967, I, 343-348).

Sirâc'da: «Bu mesele delâlet ediyor ki, bütün eğlence ve oyunlar haramdır. O münkiri ortadan

kaldırmak için de o oyunu yapanlardan izin almadan içeriye girer ve ortadan kaldırır.»

İbni Mes'ud diyor ki: Gına (çalgı) kalbte nifakı bitirir, nasıl su otu bitirirse.»

Ben derim ki: Bezzâziye'de: «Bütün çalgıların sesini dinlemek, kamışa vurularak çıkan ses ve diğer seslerin hepsini dinlemek haramdır. Zira Rasulullah (s.a.v.), «Çalgıları dinlemek günahtır. Başında oturmak fısktır. Ondan zevk almak ise küfürdür.» Yani küfranı nimettir. Zira uzuvları yaratıldığı şeylerin dışında kullanmak küfranı nimettir. Vacib olan, böyle şeyleri dinlememek için çalgılardan kaçınmaktır. Zira Peygamber (s.a.v.}'in çalgı seslerini duyduğu zaman parmakları ile kulaklarını tıkadığı rivayet edilmiştir. Ama Arap şiirlerine gelince, onda fısk varsa onu okumak ve dinlemek de mekruhtur. Hadisteki küfür kelimesi günahının büyük oluşunu ifade etmektedir. Nitekim -İhtiyâr'da böyledir. Veya onu helâl bilerek ve zevk alarak dinlediğinde kâfir olacağını ifade etmektedir. Nihâyed'e olduğu gibi.»

REDDÜL MUHTAR/HARAMLAR(YASAKLAR) VE MÜBAHLAR BAHSİ
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
TESANÜD
Moderatör
Moderatör
TESANÜD


Mesaj Sayısı : 133
Kayıt tarihi : 26/01/09

müzik aletleri çalmak Empty
MesajKonu: Geri: müzik aletleri çalmak   müzik aletleri çalmak Icon_minitime2009-03-17, 01:08

ALLAH ebeden razı olacağınız tarzda razı olsun çok istifade edilecektir...İNŞAALLAH...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
kiraz88
Yeni Üye
Yeni Üye



Mesaj Sayısı : 4
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 14/02/09

müzik aletleri çalmak Empty
MesajKonu: Geri: müzik aletleri çalmak   müzik aletleri çalmak Icon_minitime2009-03-30, 13:11

Allah razı olsun, arkadaşlara anlatabilmek için biraz olsun bilmek gerekiyor bunları. Emin olmayınca nefis de rahat bırakmıyor. Tekrar çok sağolun ..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
müdakkik
Müdakkik Üye
Müdakkik Üye
müdakkik


Mesaj Sayısı : 31
Kayıt tarihi : 26/01/09

müzik aletleri çalmak Empty
MesajKonu: Geri: müzik aletleri çalmak   müzik aletleri çalmak Icon_minitime2009-04-05, 12:56

«Yani size benden sonra dört fitne gelecektir. Dördüncüsü geldiğinde, kulağa bir şey girmez, göz görmez ve her tarafı fitne sarar. Ümmet bir belaya mübtela olur, yılanın çöreklenmesi gibi. Öyle ki, onda maruf inkâr edilir, münker ise maruf sayılır. Ve bu fitnede, insanların bedeni öldüğü gibi kalbleri de ölür.»

(İnsanın hakiki ilim ve fazileti kazanmasının iki temel menbaı, naklî ve aklî delillerdir. Kulak naklî delillerin, göz aklî delillerin iki ana cihazıdır. Fitneye düşmemek isteyen bu mühim iki organı asıl vazifelerinde istihdam edip nefsin âleti olarak kullanmamalıdır.)

Bir rivayette buyuruluyor ki:

Yani: Şarkıcı cariyeleri ne satın ne de satın alın, ne de öğretin. Onlarla yapılan ticarette hayır yoktur, parası da haramdır. "İnsanlardan bazıları, Allah yolundan saptırmak için boş lafa müşteri çıkanlar vardır." (Lokman Suresi, 6) âyet-i celilesi bu gibilerin hakkında nazil olmuştur.

Diğer bir rivayet de şöyledir: Abdullah (R.A.)'den: Peygamber (A.S.M.) dedi ki: Şarkı ve çalgı, kalbde nifak tohumlarının bitmesini sağlar.

Başka bir hadiste de şöyle buyuruluyor:

İmran b. Husayn (R.A.)'den: Resulullah (A.S.M.) : Bu ümmette hasf, mesh ve kazf belaları vardır, buyurdu.

Müslümanlardan bir adam: Ey Allah'ın Resulü, bu ne zaman? diye sordu. Peygamber (A.S.M.) : Şarkıcı kadınlarla çalgı âletlerinin yaygın hale geldiği ve içki içmek çoğaldığı vakit, buyurdu.

İbn-i Mace, Kitab-ül Fiten, 4020. hadisi de aynı rivayeti teyid eder.

Bir hadis-i şerifte mealen şöyle buyuruluyor:

Bir zaman gelecektir ki, ümmetimden muhakkak bir takım zümreler türeyecektir. Bunlar zina etmeyi, ipekli elbiseler giymeyi, şarap içmeyi, defler dümbelekler ile eğlenmeyi helal ve mübah sayarlar. Bunlardan bir takım merhametsiz ve hodgâm zümreler de dağ mesirelerine yaslanacaklar. Bunun üzerine Allah, sevip eğlendikleri dağı üzerlerine indirerek, bir kısmını helâk edecek, sağ kalan öbürlerini de kıyamet gününe kadar maymun ve domuz suretlerine tebdil edecek. (S.B.M. Hadis No: l892 tercümesinden
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
müzik aletleri çalmak
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Müzik (Savt) Dinlemekle İlgili

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Nura Sadakat Forumu :: SUAL KÖŞESİ :: Haftanın Sorusu-
Buraya geçin: